Cursus

Examen voor Full en Novice licentie

Op 15 mei 2019 zijn in Assen voor de zevende keer zendamateurexamens afgenomen door de Stichting Radio Examens (SRE). Deze Stichting verzorgt ca. zes keer per jaar examens voor het Agentschap Telecom. In de Stichting hebben leden van zowel de VERON als de VRZA zitting. De examens vinden plaats in verschillende plaatsen verspreid over Nederland.

 

Gelukkig kunnen we voor het zendamateurexamen in onze omgeving in Assen terecht in het buurthuis ‘t Markehuus, Scharmbarg 35. In de grootste zaal is er ruimte voor 29 kandidaten. De inschrijvingen waren dan ook snel volgeboekt. De examens voor het F-certificaat beginnen om 13.00 uur en die voor N-certificaat om 15.00 uur.

 

Nog steeds belangstelling voor het zendamateurisme

De belangstelling voor het zendamateurisme is gelukkig nog steeds vrij groot. Maar er komen de laatste tijd in Groningen steeds meer cursisten die zich aanmelden voor de cursus, omdat ze behoefte hebben aan meer kennis op het gebied van elektronica. De cursisten krijgen dan ook meteen een inleiding over het radioamateurisme.

Voor het zendexamen slaagden sinds 2000 ongeveer veertien cursisten per jaar, zodat er in totaal sinds die tijd meer dan 250 geregistreerde zendamateurs zijn bijgekomen. Gaan we uit van een voorzichtige raming met een slagingspercentage van 75%, dan zijn dat meer dan 333 cursisten. Bij de laatste cursussen in Groningen van september 2017 tot mei 2018 zijn er vijftien geslaagd van de zeventien cursisten. Men vond het examen kennelijk moeilijk omdat de kandidaten vrij laat uit het lokaal kwamen.
Voor F waren er 28 aanmeldingen uit het hele land en van de 28 opgekomen kandidaten zij er 15geslaagd, dit is een percentage van 53,6%. Voor N waren er 24 aanmeldingen en met 22 geslaagden van 24 opgekomen kandidaten was het percentage 91,7%.

 

Wat houdt het zendamateurisme in?

De definitie luidt (28-8-2017): radiocommunicatiedienst voor zelfstudie, onderlinge communicatie en technische onderzoekingen, uitgeoefend door bevoegde personen die zich voor de radiotechniek interesseren voor stikt persoonlijke motieven en zonder financieel belang.

 

Wereldwijde verspreiding

Wereldwijd zijn er ongeveer 2,8 miljoen amateurs in ongeveer 160 nationale verenigingen. In Nederland zijn de zendamateurs grotendeels verdeeld over twee verenigingen: de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek) met ca. 6200 leden in 63 regio’s en de VRZA (Vereniging van Radio Zend Amateurs) met ca. 1000 leden in veertien regio’s.
Een andere vereniging in Nederland is nog de nooddienst DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service).

 

De buurlanden

Nederland heeft ruim 12000 radioamateurs op een totaal van ca.17 miljoen inwoners in 2016, dat is 705 zendamateur per miljoen inwoners. Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km2.

 

Duitsland is 8,6 keer groter met 357.121 km2 en 80 miljoen (2017) inwoners 4,7 × zo veel als Nederland, da betekent 843 zendamateurs per miljoen inwoners. In Duitsland is de DARC (Duitse Amateur Radio Club) de centrale vereniging. Verhoudingsgewijs zijn er met 67,500 zendamateurs meer amateurs per miljoen inwoners in Duitsland dan in Nederland: 843 op 705.

 

België is met 30.528 km2 kleiner dan Nederland, met ca. 11 mijoen inwoners.  Bij het enige vereniging voor de zendamateurs in België, de UBA (Unie van Belgische Zendamateurs) zijn 3039 leden geregistreerd, met een verhouding van 1 op 3620 amateurs per km2 verspreid over 80 locaties over het land. Van het recente totale aantal zendamateurs in België zijn geen gegevens bekend, maar het zijn er waarschijnlijk ca. 4000. Dat zou dan ca. 364 amateurs per miljoen inwoners zijn.

Er is in België ook een nooddienst de B-EARS (Belgische Emergency Amateur Radio Service).

 

In het VK en Ierland  is het aantal zendamateurs volgens een callbook van de Radio Society Of Great Britain (RSGB)  87.500. Op 70 miljoen inwoners en is met 130.395 km2  is het aantal zendamateurs per vierkante km dus meer dan drie keer groter dan Nederland.  Waarbij 1250 per miljoen inwoners zendamateur zijn..

 

Niet alleen hobby

De amateurs, als hiervoor vermeld, houden zich ook bezig met doelen buiten de directe hobby. Ze zetten hun kennis ook in bij calamiteiten en in geval van nood. Zelfs in de tijd van internet heeft het beoefenen van de radiohobby niets van zijn fascinaties verloren. Integendeel, veel van de nieuwe (digitale) technieken laten zich prima met onze hobby verenigen en zijn niet meer weg te denken. Kortom het is een amateurhobby met een wereldwijde blik en de aarde omspannend. Radioamateurs zijn niet alleen technisch en wetenschappelijk bezig, maar zijn ook sociaal geëngageerd.

 

Nieuwe cursussen

Geïnspireerd door het mooie resultaat van 15 mei in Assen worden weer cursussen voor zowel de F- als de N-registratie gestart. Eind augustus wordt er weer begonnen. Er zijn al aanmeldingen voor beide cursussen binnen. De cursussen worden gegeven op de locatie van De Jonge Onderzoekers (DJOG) aan de Dirk Huizingastraat 13 in Groningen.

Als u aan een van deze cursussen mee wilt doen kunt u zich via v2g,nl opgeven.

Voor degenen die het examen niet hebben gehaald kunt u zich gratis opgeven voor de email lijst van de volgende cursus,ook kunt u tegen betaling van de locatiekosten weer meedoen (25 lessen van c.a. 2 euro is c.a. 50 euro).

 

Tonny van der Burgh, PA4TON, cursusleider