Na een mail richting RTV Noord kregen wij (PA7JC Jacob, PD0DL Henk en PC1TK Sjohnie) een uitnodiging om eens met wat amateurs langs te komen voor een rondleiding.
Deze uitnodiging namen wij natuurlijk heel graag aan… maar we zaten toen wel met het luxeprobleem dat we maar maximaal 12 amateurs mochten meenemen.
Voor ons drieën was duidelijk dat de man die ons door onze examens heen heeft geloodst er gewoon bij hoorde. Ook mocht de man niet ontbreken die meer radio’s bezit als menigeen in zijn hele leven ooit zag. En amateurs waar we al het een en ander mee georganiseerd hadden. De amateurs die we bijna dagelijks spreken, of onze eigen razende reporter die ons wekelijks van nieuws voorziet. Op 15 februari 11 uur in de morgen werden we verwelkomd door Karel Oosterhuis (presentator Vroeg Op Noord / muziekredacteur).

Hartelijke ontvangst

Nou bleek al snel dat er ooit regelmatig rondleidingen werden gegeven. Maar het bezuinigingsmonster heeft de nodige ruimte opgeslokt en tegenwoordig doet men weinig tot niets meer aan rondleidingen. Maar een groepje zendamateurs? Ja, dat was leuk. En dat was ook een beetje de rode draad door deze rondleiding.
Wie te horen kreeg dat we zendamateurs waren… “je weet wel, dat wat collega Joop ook doet”, reageerde heel positief.
Tijdens de rondleiding, die echt meer weg had van een excursie, kwam Joop Tap (jawel, PA3FPO, de technische man bij RTV Noord) Karel Oosterhuis bijstaan. Want dat was de man die antwoord had op alles wat wij zendamateurs graag willen weten.

Indrukwekkende techniek

In zo twee uur tijd zijn we op de hoogte gebracht van de dagelijkse gang van zaken. Hun taak als noodzender, het verschil tussen vroeger en nu enz.
Zeer indrukwekkend was de grootte van de gehele organisatie en het aantal mensen waarvan je echt niet een stil zag staan of zitten.
Als echte radiomensen was het toch ook heel boeiend om in de regiekamer te horen hoeveel werk het is om de dagelijkse tv-uitzendingen te maken.
De uitleg over de enorme hoeveelheid data die men dagelijks heen en weer stuurt voor radio- en tv-uitzendingen en op welke manier, dat was niet eens in een paar woorden samen te vatten.
We hebben rondgelopen in de tv-studio en in de radiostudio. En zagen toch echt dat niet een van ons zijn shack zo goed voor elkaar had.
Een van ons heeft al vast een stoeltje gepast achter de microfoon. Gevolgd door een open sollicitatie richting RTV Noord!

HET kloppend hart, waar alle kabels voor audio en video zich verzamelen en alle data worden opgeslagen, dat is het domein van Joop Tap.
Ik mocht er een foto van maken, die ik zeer zeker zal gebruiken als mijn wederhelft ooit weer eens klaagt over de hoeveelheid kabels door mijn shack.

Na wat informatie over DE zender zelf was het opeens weer voorbij. Wij bedanken RTV Noord en vooral Karel en Joop voor hun gastvrijheid!
Bij het afscheid heb ik hun verzekerd dat ze ook zeer zeker bij ons welkom zijn, in de bunker, bij de STAR of in onze bescheiden shacks.

73, namens PA7JC-PD0DL-PA9TT-PE1AIT-PD2MTR-PA4TON-PE1JVU-PD1JN-PA5ON-PA1HCB-PA4DDW

PCITK

De foto’s zijn van PC1TK, PA7JC en PD0DL